Löydä lakimies

Lakivälityksestä löydät lähes 800 laki- ja asianajotoimistoa

Jätä tarjouspyyntö

Jätä veloituksetta avoin tarjouspyyntö lakimiehille

Lakimies, liity nyt!

Lakivälitys on Suomen Suurin lakipalveluiden hakuportaali

Tavaramerkki

Mitä voidaan pitää tavaramerkkinä?

Tavaramerkkinä voi olla mikä tahansa merkki, joka voidaan esittää graafisesti ja jonka avulla voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa liikkeeseen lasketut tavarat toisten tavaroista. Tavaramerkin tehtävänä on siis yksilöidä tuote ja erottaa se muista markkinoilla olevista tavaroista tai palveluista. Tavaramerkki voi olla sana, lause, kuvio, ääni tai jokin edellä mainittujen yhdistelmä. Jopa värejä on rekisteröity tavaramerkkinä.

Tavaramerkki on yksinoikeus kaupalliseen käyttöön

Tavaramerkin yksinoikeuden keskeinen sisältö on, että tavaramerkin haltija voi kieltää muita käyttämästä elinkeinotoiminnassa kyseistä tavaramerkkiä tai siihen sekoitettavissa olevaa toista merkkiä samanlaisten tavaroiden tai palveluiden yhteydessä.

Tavaramerkin voi rekisteröidä tai vakiinnuttaa käytössä

Yksinoikeuden tavaramerkin käyttöön elinkeinotoiminnassa tavaroidensa tai palvelujensa tunnuksena voi saada ensinnäkin rekisteröimällä. Tavaramerkin rekisteröintiä haetaan Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH). Rekisteröintiä voi hakea täyttämällä PRH:n internet-sivuilla sähköisen hakulomakkeen tai täyttämällä paperisen lomakkeen sekä maksamalla hakemusmaksun. Hakemusmaksun suorittaminen on rekisteröinnin vireilletulon ehdoton edellytys.

Myös käytössä vakiintunut tavaramerkki voi saada suojaa. Vakiintuneella tavaramerkillä tarkoitetaan sitä, että se on Suomessa yleisesti tunnettu kyseisen alan elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien keskuudessa merkin haltijan tavaroiden tai palveluiden erityisenä tunnuksena.

Tavaramerkin tulee olla erottuva

Tavaramerkin keskeinen kriteeri on erottamiskyky. Toisin sanoen tavaramerkki ei saa kuvailla juuri niitä tavaroita tai palveluita, joilla sitä käytetään.Tavaramerkin on kyettävä erottamaan tuote tai palvelu muista tuotteista tai palveluista Toinen tärkeä kriteeri on, että tavaramerkki ei saa olla sekoitettavissa muiden aikaisempiin oikeuksiin kuten tavaramerkkeihin tai toiminimiin

Tavaramerkin voi suojata ikuisesti

Rekisteröidyn tavaramerkin suoja alkaa hakemuksen vireilletulopäivästä. Rekisteröinti on voimassa 10 vuotta rekisteröintipäivän jälkeen, ja se voidaan uudistaa aina 10 vuodeksi edellisen rekisteröintikauden päättymisestä. Uudistaminen voidaan tehdä niin monta kertaa kuin halutaan.

Tavaramerkin haltijan yksinoikeus sammuu sellaisten tuotteiden osalta, jotka on tavaramerkin haltijan suostumuksella laskettu liikkeelle Euroopan talousalueella.

Vaihda yksityispuolen
artikkeleihin