Löydä lakimies

Lakivälityksestä löydät lähes 800 laki- ja asianajotoimistoa

Jätä tarjouspyyntö

Jätä veloituksetta avoin tarjouspyyntö lakimiehille

Lakimies, liity nyt!

Lakivälitys on Suomen Suurin lakipalveluiden hakuportaali

Suoramarkkinointi

Suoramarkkinointi on mainonnan tuomista kuluttajan arkeen

Suoramarkkinoinnilla tarkoitetaan markkinointia suoraan kuluttajalle. Tutuin suoramarkkinoinnin muoto kaikille lienee puhelinmyynti, mutta kuluttajaa voidaan lähestyä myös esimerkiksi postin välityksellä tai sähköpostitse. Olennaista on, että mainostaja lähestyy suoraan markkinoinnin kohdetta eli kuluttajaa.

Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä hänen yhteystietonsa on saatu markkinointia varten

Markkinoijalla on velvollisuus kertoa kuluttajalle, mistä hänen yhteystietonsa on saatu. Yhteystietoja kerätään esimerkiksi erilaisten kilpailujen yhteydessä netissä. Aina kun yhteystietoja kerätään, kuluttajalle on kerrottava jos hänen henkilötietojaan tullaan käyttämään suoramarkkinointiin. Jos näin ei ole toimittu, tietoja ei saa käyttää suoramarkkinointiin.

Suoramarkkinoinnin voi kieltää

Omien henkilötietojen käyttämisen suoramarkkinointiin voi myös aina kieltää erikseen. Kieltotapa riippuu käytettävästä markkinointivälineestä:

 1. Puhelinmyynti ja postin kautta tapahtuva markkinointi:
  • Markkinointikiellosta voi ilmoittaa suoraan ärsyttävälle markkinoijalle tai myyjälle, jolloin kyseinen kielto koskee juuri tätä tiettyä markkinoijaa,
  • Asiakas voi ilmoittaa, ettei hänen nimi- ja osoitetietojaan saa luovuttaa viranomaisen ylläpitämästä tietojärjestelmistä sekä
  • Asiakas voi ilmoittautua suoramarkkinoinnin rajoituspalveluun.
 2. Postin kautta ilman osoitetta tulevat mainokset voi kieltää laittamalla postilaatikkoon “Ei mainoksia”- tai “Ei ilmaisjakelua”-ilmoituksen.
 3. Sähköposti- tai tekstiviestimarkkinointi
  Sähköinen markkinointi edellyttää kuluttajan suostumusta. Jos tällaista suostumusta ei olla etukäteen annettu, markkinointi on laitonta. Lupa voidaan antaa esimerkiksi rastittamalla ruutu, jossa lukee, että minulle saa lähettää tietoa tuotteistamme ja tarjouksistamme. Kuluttajalla on aina oikeus peruuttaa mainosviestien lähettämiseen antamansa suostumus.
 4. Tilaamatta toimitetut tuotteet tai näytteet
  Kuluttajan ei koskaan tarvitse maksaa tuotteita, jotka hänelle on toimitettu tilaamatta. Sama koskee tuotteen palauttamista, säilyttämistä tai muuta siitä aiheutuvaa kulua. Tällainen myynti on kielletty kuluttajansuojalaissa. Käytännössä tällaisessa tilanteessa kuluttaja saa pitää tuotteet eikä hänen tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin asian tiimoilta.
Vaihda yksityispuolen
artikkeleihin