Löydä lakimies

Lakivälityksestä löydät lähes 800 laki- ja asianajotoimistoa

Jätä tarjouspyyntö

Jätä veloituksetta avoin tarjouspyyntö lakimiehille

Lakimies, liity nyt!

Lakivälitys on Suomen Suurin lakipalveluiden hakuportaali

Jälleenmyyntisopimus

Sopimuksessa voidaan sopia monista seikoista

Jälleenmyyntisopimuksella sovitaan järjestelystä, jossa jälleenmyyjä sitoutuu edustamaan päämiehen tuotteita sopimuksessa määritellyllä tavalla. Jälleenmyyntisopimuksella valmistaja voi esimerkiksi järjestää maahantuojalle yksinoikeuden oman tuotteensa myymiseen rajatulla alueella. Jälleenmyyjä puolestaan hankkii jälleenmyyntisopimuksen perusteella päämiehen tuotteet omistukseensa ja myy ne eteenpäin.

Jälleenmyyjä toimii omaan lukuunsa, toisin kuin kauppaedustaja

Jälleenmyyntisopimuksella on läheinen yhteys kauppaedustussopimukseen. Toisin kuin kauppaedustaja, jälleenmyyjä kuitenkin toimii omissa nimissään ja omaan lukuunsa, kantaen siten myös vastuun liiketoiminnan riskeistä. Näin ollen valinta jälleenmyyntisopimuksen ja edustajasopimuksen välillä vaikuttaa merkittävästi osapuolten itsenäisyteen. Mikäli tarkoituksena on sitouttaa myyjä tiukasti päämiehen valvontaan, voi kauppaedustussopimus olla jälleenmyyntisopimusta tarkoituksenmukaisempi vaihtoehto.

Jälleenmyyntisopimusten osalta vallitsee laaja sopimusvapaus

Jälleenmyyntisopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Suomessa ei lähtökohtaisesti ole jälleenmyyntisopimuksia koskevaa erityislainsäädäntöä, minkä johdosta osapuolilla on asiassa laaja sopimusvapaus. Kuitenkin silloin, kun sopimuksella myönnetään jälleenmyyjälle yksinoikeus tuotteen myymiseen tietyllä maantieteellisellä alueella, sopimusvapautta saattaa rajoittaa kilpailulainsäädäntö.

Lakimies auttaa jälleenmyyntisopimukseen liittyvässä asiassa

Laajan sopimusvapauden, mahdollisten kilpailunrajoitusten sekä jälleenmyyntisopimuksille tyypillisen pitkän keston johdosta sopimuksen laatimisessa kannattaa käyttää lakimiestä apuna. Asiantunteva lakimies auttaa sinua määrittämään järjestelyn mahdollisen sitovuuden ja riskit kannaltasi. Voit pyytää tarjouksia lakimiehiltä räätälöidyn jälleenmyyntisopimuksen laatimisesta palvelussamme.

Vaihda yksityispuolen
artikkeleihin