Lakivälitys on avannut uuden Lakiareena-palvelun,
jossa yhdstyy Suomen lakimiesten erityisosaaminen.
Tervetuloa Lakiareenaan tästä!
Kuluttajaa suojataan luottosuhteissa erityisellä peruutusoikeudella. Luottosopimuksen voi peruuttaa 14 vuorokauden kuluessa sopimuksen tekemisestä tai siitä hetkestä, jolloin kuluttaja on saanut oman kappaleensa luottosopimuksesta kirjallisessa muodossa. Sopimus voidaan toimittaa kuluttajalle myös sähköisesti. Luoton peruuttamisesta tulee ilmoittaa luotonantajalle joko kirjallisesti tai muuten todistettavalla tavalla kuten sähköpostilla. Peruuttamista ei tarvitse erikseen mitenkään perustella.
Luotonantajalla on oikeus vaatia korvausta luoton peruuttamisen johdosta ainoastaan silloin, jos peruuttamiskorvauksesta on erikseen kerrottu ennen sopimuksen tekoa ja korvaus on mainittu sopimusehdoissa. Jos korvauksesta on sovittu, se vastaa tavallisimmin luoton korkoa siltä ajalta, jonka luotto on ehtinyt olemaan luotonsaajan käytettävissä.
Luotonantajan oikeutta peruuttamiskorvaukseen etämyynnissä on rajoitettu tätäkin tarkemmin. Etämyyntinä pidetään luottoa, joka on myönnetty sähköpostilla, puhelimella tai muulla viestintävälineellä. Tällöin luotonantajan oikeus korvaukseen riippuu muun muassa luoton suuruudesta seuraavasti:
Korvauksen suuruuteen on hyvä kiinnittää huomiota siis erityisesti pienissä ja hyvin suurissa lainoissa, koska todellisen vuosikoron mukainen korvaus saattaa tulla hyvinkin kalliiksi luotonottajalle.
Jos kuluttaja päätyy peruuttamaan ottamansa luoton, hänen on palautettava saamansa varat luotonantajalle viivytyksettä. Palauttaminen on tapahduttava viimeistään 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun peruuttamisilmoitus on lähetetty luotonantajalle. Jos rahoja ei tässä ajassa olla palautettu, peruuttaminen raukeaa ja kuluttaja menettää oikeutensa peruuttaa luoton. Tällöin alkuperäinen luottosopimus astuu voimaan niillä ehdoilla, joista alunperin oli sovittu.